Káva s veľkým potenciálom
Väčšina Slovákov vyhľadáva v káve skôr horkejšie tóny čokolády, prípadne, tá menšia polovica z nás úplny opak, sviežu aciditu. V prípade správne zvolených blendov, a teda zmesí je možné mať obe chute naraz v jednej šálke. My však poznáme kávu, ktorú netreba „blendovať“. Stačí správne zvoliť typ praženia a vhodnú prípravu a šálka tejto kávy vás prenesie arómou i chuťou na arabský polostrov.
Keď sa povie slovo káva, len zriedka ľudom napadne krajina ako Yemen. Paradoxom je, že práve Yemen a oblasti arabského polostrova patria medzi najstaršie pestovateľské oblasti. Väčšina kávovníkových fariem v Yemene je malých a divoko rastúcich. Farmy sa nachádzajú v terasovitých úbočiach hôr. Väčšina farmárov si svoju úrodu spracováva sama a výhradne ručne bez akéhokoľvek využitia technológie. Vďaka klíme sú kávovníky odolné voči suchu a vysokým teplotám. Zbery prebiehajú v novembri a decembri. Yemen však ukrýva nielen kvalitnú kávu, ale aj bohatú históriu a množstvo legiend súvisiacich s objavením kávovníka.
Legenda o objavení kávy v horách Yemenu
Najznámejšia legenda o objavení kávovníka a následne kávy pochádza z 9. storočia. Príbeh sa odohral na horských pastvinách Yemenu, ktoré boli domovom pastiera menom Kaldi a jeho stáda kôz. Stádo sa neustále presúvalo z pastviny na pastvinu, až jedného dňa narazilo na jednu, z ktorej sa už nechcelo pohnúť ďalej. Dôvodom boli veľmi sladké plody ovocnej dreviny a omamná vôňa jej snehovo-bielych kvetov podobná vôni jazmínu. Plody sa ihneď stali pre kozy hlavným zdrojom obživy. Už po niekoľkých hodinách pastier spozoroval vysokú aktívnosť svojho stáda. Nepokoj kôz pokračoval aj počas noci, a tak na druhý deň pastier neodolal a sám ochutnal červené plody z toho kra. Zázrak prírody pocítil na vlastnej koži a ihneď sa tým pochválil miestnym mníchom. Tí v povzbudivých účinkoch videli najmä možnosť byť neustále bdelí, čo im pomáhalo s plnením svojich povinností počas dňa i noci bez pocitu vyčerpania. Začali jednotlivé časti kávovníka sušiť a pripravovať prvé nápoje, ktoré sa zachovali až dodnes.
Legenda o objavení kávy PODĽA Yemenu
Legenda tradujúca sa z generácie na generáciu medzi pôvodnými obyvateľmi Yemenurozpráva príbeh o yemenskom mníchovi ktorý zistil, že ak nad ohňom vo vode uvarí kôstku istého ovocia, ktoré divo rastie v kopcoch, voda sa sfarbí do bledo hnedej farby. Keď vypiltento nápoj, ucítil na sebe povzbudivé účinky. O svoje zistenia sa podelil so svojimi „bratmi“ a viac ako pol storočie si kávu pripravovali hodením „kôstky“ z kávovníkovej čerešne na panvicu a následne prevarením v horúcej vody s cieľom vytvoriť povzbudivý nápoj.
Vďaka tradíciám patrí medzi unikátne pestovateľské oblasti
Väčšina fariem, prispôsobuje svoje návyky pri pestovaní či spracovaní úrody nielen potrebám zákazníkov a teda trhu, ale aj klimatickým zmenám či tlaku „moderného sveta“. Inovujú postupy pestovania, modernizujú technológie, ktoré chtiac či nechtiac zastávajú prácu stoviek ľudí, ktorí sa do prác na kávovníkových plantážach moc nehrnú. Moderné prístupy prinášajú netradičné chuťové profily a možnosť hrať sa, experimentovať, ale i lepšie riešiť problémy s enviromentálnymi, sociálnymi či ekonomickými nástrahami, ktoré sužujú pestovateľské oblasti po celom svete.
Yemen ako jedna z mála oblastí dodržiava tradície nielen pri generačnej výmene, ale aj pri pestovaní kávovníkov a starostlivosti o ne. Pestovanie prebieha vo vysokých nadmorských výškach Yemenských hôr v ťažko dostupných terénoch. Žiadne mechanizmy nedokážu to, čo ľudia v tejto oblasti. Neustále „šlapanie“ do útrob hôr, celodenné zbery a následne „šlapanie“ späť s pozbieranou úrodou na chrbte. Aj takto vyzerá každý deň nielen zamestnancov farmy ale i samotného farmára a celej jeho rodiny. Tradičným spracovaním je sušenie na terasách a strechách ich domov na priamom slnku niekoľko týždňov. Po sušení sa zrná vylupujú ručne a vysušená časť zostáva na farme ako surovina na výrobu tradičného nápoja „Qishr“, ktorý mi poznáme ako „Cascara“.Link na článok o Cascare – https://www.coffeeveronia.sk/cascara-viac-ako-len-vedlajsi-produkt/.
Aká je káva z Yemenu
Práve tradície a nepoškvrnená sila prírody dodáva kávam z Yemenu unikátnu šťavnatosť s tradičným sladkým nádychom a mierne aciditou v pozadí. Hlavným transportným miestom pre Yemen je prístav Mokha pri Červenom mori. Pod Yemenskou kávou môžeme nájsť odrody ako Mattari, Hirazi, Sharki, Ismaili či Sanani. Každá z týchto odrôd sa vyznačuje odolnosťou voči extrémnemu suchu a to najmä z dôvodu, že ide o pôvodné odrody pestované v danej oblasti takmer 500 rokov, teda od počiatku pestovateľskej histórie arabského polostrova.
Yemen, z rodiny VERONIA
Yemen pražení v rodinnej pražiarni kávy Coffee VERONIA patrí medzi limitované edície, čo značí nielen kvalitu samotných zŕn, ale aj ich zber ťažko v dostupných terénoch z čoho vyplýva aj jej limitované množstvo. Táto Yemenská Arabica rastie v nadmorskeh výške 1800 až 2200m a je pestovaná v blízkosti hlavného mesta Saná a vyznačuje sa výrazne nižšou aciditou v porovnaní napríklad s africkými kávami. Chuť je výrazná po škorici a tabaku v pozadí s vinnou aciditou.
Zrná sú pražené „medium“, čo značí stredné praženie prebúdzajúce v káve horkejšie tóny.V prípade kávy z Yemenu do popredia vystúpi tabak so škoricou, ktorý ucítite pri prvom dúšku espressa. Ak máte radi skôr aciditinejšie tóny a zaujíma vás práve vínna aciditav kombináciu s horkou chuťou tabaku ideálnou voľbou je prekvapkávaný typ prípravy ako Chemex či V60. Nezabudnite však použiť hrubšie mletie (podobné soli), správny pomer kávy a vody (5g až 9g/100ml) a správny postup prípravy.