Fakultatívny zájazd do Brazílie sa vrátil späť „do hry“. Po troch rokoch neočakávanej „stopky“ z dôvodu pandémie či iných cestovateľských obmedzení sme konečne mohli dopriať obľúbený cestovateľský zážitok našim študentom, víťazom súťaže mladých baristov „SLOVAK BARISTA CUP“ junior. Vidieť naživo kávovníky, zber kávovníkových čerešní priamo spoza chrbta profesionálnych zberačov je snom každého nielen baristu, ale i nadšenca kávy. Ako hrdí partneri tejto súťaže sme boli veľmi radi, že sa táto cesta po dlhej dobe mohla uskutočniť a o to viac sme sa tešili, pretože sme vedeli, že po dlhej dobe stretneme našich partnerov bratov Dutrovcov.
Vznik silného partnerstva a priateľstva
Príbeh priateľstva a partnerstva sa začal písať už veľmi dávno. Pred pár rokmi nás spojil náš partner Steffen Schwarz v školiacom stredisku Coffee Consulate. V tomto školiacom stredisku prebiehajú pravidelné degustácie kávy z farmármi z celého sveta. Bratia Dutrovci boli spolu s Edgardom Bressanim jedni z prvých farmárov s ktorými sme začali obchodovať DIRECT TRADE – priamo od farmára. S bratrami Dutrovcami sme sa vídali na rôznych zahraničných výstavách kávy alebo na degustáciách v školiacom stredisku Coffee Consulate. Keď sme však leteli na naše cesty do Brazílie, tak zväčša do lokalít, ktoré boli veľmi vzdialené farme Fazendas Dutra. Tento krát sme sa však rozhodli, že pôjdeme pozrieť práve túto farmu a mali sme na to mnoho dôvodov.
Výnimočná rodinná farma FAZENDAS DUTRA
„V roku 1999 sme s bratom zdedili 300hektárovú plantáž a tým sme prevzali zodpovednosť za naše rodinné dedičstvo. Dnes sa nám rozrástla na viac ako 1000 hektárov. Našu kávu spracovávame tak, aby mala prirodzenú sladkosť a „vybalancovanú“ chuť s prevahou ovocných tónov“, začínal rozprávanie jeden z bratov Dutrovcov.
Farmy Dutra (Fazendas Dutra) sa nachádzajú v krásnom regióne Matas de Minas, v São João do Manhuaçu, ktorý je 300 km vo vnútrozemí od východného pobrežia Brazílie. Výroba a pestovanie prebieha prostredníctvom úplne remeselných procesov, ktoré výrazne ovplyvňujú konečný výsledok produktu. Bratia Dutrovci sa pestovaniu kávy venujú už od svojho narodenia. Kávovníky sa pestujú v hornatej oblasti, približne 1400 metrov nad morom. Vďaka kvalitnému spracovaniu, nadmorskej výške a pôde farmy získavajú diferencovaný produkt a vďaka tomu sa kávy každoročne zaraďujú medzi najlepšie kávy v Brazílii a na svete, a to ako v kvalite, tak aj v udržateľnosti.
Kávovníkové zrná sa pestujú v obrysových líniách v konzorciu s produkciou avokáda a africkým mahagónom, ktoré sú určené pre kávovníky pestované v tieni. Okrem toho sú farmy sebestačné vo výrobe eukalyptu, ktorý sa opätovne používa počas obdobia zberu a v strojoch na sušenie kávovníkových čerešní. Pestovanie kávovníkov je v spojení s prírodou. Kávovníkové plantáže sú vysadené medzi skalami, lesmi a vodopádmi v dokonalej harmónii s prostredím. Sú to kávy s extrémne odlišnými šálkami pre trh.
Cena Globo za udržateľnú vidiecku farmu 2024
,,Udržateľnosť je jadrom všetkého, čo robíme. Od našich solárnych panelov a pestrej výsadby stromov okrem kávových plodín, až po naše uhlíkovo-negatívne postupy a prísny manažment používania vody – každé úsilie odráža náš záväzok voči životnému prostrediu. Naša oddanosť sa vyplatila, pretože spoločnosť Globo Rural nás na prestížnej súťaži “Fazenda Sustentável award 2024″ ocenila za druhú najudržateľnejšiu farmu v krajine!”
,,Pre tých, ktorí nie sú oboznámení, Globo Rural je popredné brazílske médium špecializujúce sa na poľnohospodárske správy. Ocenenie Fazenda Sutentável oslavuje farmy, ktoré preukazujú mimoriadnu environmentálnu zodpovednosť a udržateľné inovácie. Sme hrdí, že sme súčasťou tohto hnutia za zelenšiu budúcnosť!“
Určite už začínate chápať, čím je táto farma výnimočná. Vďaka rodinnej súdržnosti, vzdelávaniu, napredovaniu, tvrdej práci dnes vidíme farmu, ktorá je okrem svojej úchvatnosti aj motiváciou pre mnohé iné farmy, najmä z hľadiska udržateľnosti. Presne toto je farma s ktorou chceme, ako spoločnosť zastupujúca farmárov, spolupracovať na intenzívnejšej báze a preto sme sa rozhodli, že urobíme čokoľvek, aby nasledujúci kontajner kávy z Brazílie bol práve od farmy Fazendas Dutras.
Vitajte v Brazílii
Začiatky kávového dobrodružstva sme odštartovali v jednom z najzvučnejších miest Brazílie, v Rio de Janiero. Spoznávanie tej pravej brazílskej kultúry, degustácia rôznych káv, národných jedál, či drinkov v miestnych podnikoch sme zakončili prechádzkou po najznámejšej a najkrajšej pláži sveta, Copacabana. Nechýbala prehliadka historických časti mesta so známymi monumentami ako „Socha Krista“ či „Schody Escadaria Selarón“.
Na druhý deň sme sa presunuli sa na kávovníkovú plantáž Fazenda Dutra, ktorá je obklopená nepoškvrnenou prírodou a rozľahlými kávovníkovými plantážami. Na farme strávil náš tím niekoľko dní, počas ktorých spoznali celé pestovateľské zákulisie, ako aj spôsoby zberov či vplyv spracovania na výslednú chuť kávy. Okrem „kochania sa“ krásami miestnej prírodnej scenérie, prebiehala diskusia o poveternostných podmienkach, klimatických zmenách, chorobách a tradíciách, ktoré ovplyvňujú chod celej farmy a priamo zasahujú aj do života jej obyvateľov. Ukážka rôznych foriem zberu a spôsobov spracovania či sušenia ako aj balenie a skladovanie bol záverečným programom prvých, vzdelávacích dní. Ďalšie dni sa program presunul priamo do vnútorných častí farmy, kde okrem praženia rôznych odrôd či samotnej degustácie kávy, prebiehali dlhé rozhovory o histórii danej pestovateľskej oblasti či rodine farmárov, bratov Dutrovcov.
,,Najväčším zážitkom pre mňa bolo, keď nás farmári vzali na “turistiku”. Keďže nie som fanúšikom turistiky, priznám sa, mal som celkom obavy z toho, ako to zvládneme. Zvládli sme to nakoniec perfektne a po celý čas sme mali krásny výhľad na celú farmu. Na konci túry sme museli “vyliezť” po mierne náročnejšej trase, kde prevažovali kamene a skaly. Na vrchole nás čakal nádherný západ slnka. Po celý čas som si v duchu vravel: Ako sa len dostaneme dole po tých skalách? A ešte k tomu v noci?. Bratia Dutrovci nám so smiechom na perách ukázali na druhej strane vrcholu schody, ktoré viedli dole. Vtedy som sa z chuti zasmial a povedal som si, že nás pekne napálili!” rozpráva svoj zážitok Oldřich Holiš, Ceo Coffee VERONIA
Ako vnímali cestu do Brazílie súťažiaci SLOVAK BARISTA CUP
,,Bol to nezabudnuteľný zážitok, ktorý mi umožnil lepšie pochopiť celý proces výroby kávy. Zistili sme, že práca farmárov na plantáži je omnoho ťažšia ako sme si mysleli a mali by sme si ich prácu vážiť viac. Najväčší význam malo pre mňa spoznanie novej krajiny a dozvedieť sa viac o histórii a o pestovaní kávovníkov. Myslím si, že vzťah farmára a pražiara je dôležitý. Veľakrát sa však stáva, že pražiari dostatočne nekomunikujú s farmármi a následne dochádza k nedorozumeniam v informáciách a kvalite daného produktu. Preto je veľmi dôležité, aby spolu farmár a pražiar komunikovali, vytvorili si vzťah na báze dôvery a férovosti.”
Lenka Dobrovolná
,,Hlavným významom pre mňa a očakávaním bola edukácia, a teda vzdelávanie , čo sa určite naplnilo. Zároveň vďaka pobytu vnímam aj možnosť získania nových priateľov, spoznania výnimočných ľudí a doprania si oddychu „úteku“ s cieľom nadobudnutia ďalších cestovateľských zážitkov. Ako najväčší zážitok vnímam priateľskú atmosféru, ktorú sme prežili na farme Fazendas Dutra, ich pohostinnosť, rodinnosť a úžasnú atmosféru počas rodinnej oslavy, na ktorej sme boli čestnými hosťami.“
Adam Botka
„Mám mnoho vtipných príhod, ktoré sa nám stali hlavne počas pobytu na farme a rozhovorov s domácimi. Napríklad mali zaujímavú tradíciu Ak sme odišli z miestnosti začala domáca rodinka „mňaukať“, a keď sme sa vrátili začala“ vrčať“. Zmysel toho bol „When you step down, you’re like a weak cat, but when you come back, you’re like a strong tiger“ v preklade „Keď zostúpiš, si ako slabá mačka, no keď sa vrátiš, si ako silný tiger.“
V júli bolo Slovensko v Brazílii, NA halloween prišla Brazília na Slovensko!
Tak, ako sme písali na začiatku tohto blogu, do Brazílie sme išli s cieľom upevniť naše priateľstvo a partnerstvo. Ani vo sne by nás nenapadlo, že by sme mohli privítať kontajner kávy z Brazílie u nás na Slovensku ešte tento rok, ale podarilo sa! Bola to ťažká a dlhá cesta pri ktorej sme museli riešiť množstvo detailov, povolení, prekladaní termínov a rôzne iné úskalia. Na všetko nám však dohliadala naša partnerská spoločnosť TECTA LOGISTIC, vďaka ktorej sme mali istotu, že je naša káva v dobrých rukách. 31.Októbra k nám oficiálne dorazili dva kontajnery kávy, ktoré sme vyložili vďaka šikovným pomocníkom, behom pár hodín. ĎAKUJEME všetkým!
kávové novinky už čoskoro
Na našom e-shope pribudne viacero noviniek práve z týchto kávovníkových zŕn od bratov Dutrovcov. Môžete sa tešiť na organické kávy s bodovaním nad 80B so zaujímavými chuťovými profilmi. Tieto kávy plánujeme predstaviť vo verziách na espresso, ale aj svetlejšie praženie na Filter. Aktuálne u nás prebiehajú degustácie a skúšky rôznych pražení, aby sme našim zákazníkom priniesli to najkvalitnejšie.
Na konci tohto blogu by sme radi vyjadrili veľké ĎAKUJEM. Ďakujeme našim partnerom z farmy Fazendas Dutra za ich čas a rodinnú atmosféru, ktorú nám venovali na farme a za naše silné partnerstvo, Medzinárodnému Kávovému Inštitútu za organizáciu kvalitných podujatí a súťaží pre mladých študentov zo stredných škôl na Slovensku, ďakujeme obchodným partnerom, ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na vykládke kávy, ďakujeme Ondrejovi Grenčíkovi z organizácie PRONEA, ktorý bol našim parťákom na ceste do Brazílie a aj vďaka nemu vznikla táto skvelá spolupráca.
A ďakujeme aj vám – našim zákazníkom, že ste dočítali, až sem. Na zdravie so šálkou kvalitnej brazílskej kávy!
Zdroj: Fazendas Dutra, Kavovyinstitut.sk
Texty: Veronika Laborecká, Nikoleta Šalmíková