Brazília, krajina aj výberových káv! 

Brazília, krajina aj výberových káv! 

Začiatok pestovania kávovníkov v  Brazílii sa datuje od roku 1727. Avšak do roku 1991 bol v Brazílii vývoz kávy kontrolovaný brazílskym kávovým inštitútom (IBC). Farmári nemohli vyvážať priamo a  ich úroda bola zmiešaná a  vyvezená spolu s  kávou iných komerčnejších spoločností. Keď IBC zanikla, farmári vynaložili všetko svoje úsilie na pestovanie výberovej kávy. Už v  priebehu jedného roka sa brazílske výberové kávy dostali na medzinárodné trhy do zahraničia. Pre ich vysoký dopyt sa ich však len veľmi málo dostalo do Európy. V  súčasnosti si viac a  viac farmárov uvedomuje, že vďaka kvalite ich úrody môžu získať lepšie ceny a  tým zabezpečiť sebe i  svojím zamestnancom dôstojnejší život.  

Brazília je najväčším producentom kávy na svete a druhým najväčším spotrebiteľským trhom. Každý rok vyprodukuje 40 až 50 miliónov 60 kilogramových vriec kávovníkových zŕn z ktorých približne 6 až 8 miliónov má mimoriadne vysokú kvalitu a  zaraďujeme ich medzi výberové kávy, Specialty Coffee. Dve tretiny celkového objemu tvoria odrody kávovníka Coffea Arabica a tretina je odroda kávovníka Coffea Canephora, Conilon. Brazílčania hneď po Američanoch pijú najviac kávy, čoho dôkazom je aj ich spotreba 20 miliónov vriec ročne.  

AKÁ BRAZÍLIA CHUTÍ NAJVIAC SLOVÁKOM?

Na Slovenskom trhu sú v súčasnosti najpopulárnejšie brazílske kávy spracované procesom “honey”, vďaka ktorému vynikne typická oriešková chuť Brazílie prechádzajúca do čokolády a spracovanie  “fully washed” ktoré vnesie do jednotlivých odrôd čisté ovocné tóny s nádychom karameluFarmári neustále napredujú a vzdelávajú sa, čoho dôkazom sú aj špeciálne typy spracovania ako suché kvasenie, mokré kvasenie či dvojitá fermentácia. Aj vďaka týmto experimentom vznikli kávy, ktoré svojou jedinečnou chuťou vyrážajú dych tým najväčším kávovým kritikom.

Stále viac spotrebiteľov ochutnáva brazílsku kávu nielen ako súčasť niektorej zo zmesí konkrétneho pražiara ale i ako samostatnú odrodu z jednotlivých regiónov uznávanú odborníkmi po celom svete.  Celkovo sa v Brazílii nachádza 25 regiónov s 300 000 farmami, pre ktoré je pestovanie kávy viac ako len biznis. Väčšina fariem je malá a veľkosť jednotlivých fariem sa neustále zmenšuje. Po smrti starých farmárov prechádza ich dedičstvo na potomkov, ktorí si plantáže ďalej rozdeľujú. Rôzne nadmorské výšky, zemepisné šírky, druhy pôdy i rôzne priemerné teploty prinášajú neobmedzené možnosti pestovania tých najrôznejších  a chuťovo odlišných odrôd. 

Za každým takýmto balením výberových kávovníkových zŕn z Brazílie sa nachádza najmä príbeh a skutočný život ich pestovateľa, ktorý vložil všetok svoj čas, financie ale hlavne lásku do každého zrna nachádzajúceho sa aj v tom vašom balíčku  kávy z Brazílie. 

 AKO ZISTÍTE, ŽE PRÁVE TÁ VAŠA JE VÝBEROVÁ? 

Každá kvalitná káva by mala mať svoj ,,rodný list“, v ktorom sa dozviete nielen to, odkiaľ pochádza, ale aj ako boli spracované zrná, kto a kde ich dopestoval a samozrejme ako by mala chutiť, o čom vám napovie chuťový profil, ktorý vytvárajú aj samotné farmy. Takisto nemôžeme pri kvalite opomenúť ani tzv. cuppingové skóre, ktoré sa vyjadruje číslom. Toto skóre kávam priraďujú profesionálni certifikovaní ochutnávači (Q-graders), ktorí postupujú podľa štandardizovaných hodnotiacich tabuliek. Ak káva získa nad 80 bodov v cuppingu, teda ochutnávke, môže byť právom považovaná za výberovú.

BRAZÍLIA Z NAŠEJ PRAŽIARNE

Praženiu kávovníkových zŕn sa majiteľ Oldřich Holiš venuje viac ako 20 rokov a práve vďaka systému DIRECT TRADE, teda priameho obchodu s pestovateľmi kávy, si uvedomil, že predaj kávy a kávovníkového zrna, nie je len o biznise a obchode, ale je v prvom rade o dôvere a priateľstve. Už samotný názov káv BEAN ´S FRIENDS vypovedá  o priateľstve medzi pestovateľom a samotným pražiarom. Vďaka priamemu kontaktu pestovateľ presne vie, ako má postupovať pri pestovaní kávovníkov, zbere alebo spracovaní samotných kávovníkových čerešní a zŕn, aby jeho kávy mali chuťový profil podľa požiadaviek samotného pražiara. Pražiar na druhej strane má tak záruku konštantnej kvality zŕn, ktorú môže garantovať svojím odberateľom. Najdôležitejšou súčasťou kávového trojuholníka – pestovateľ, pražiar a odberateľ je silný príbeh samotnej farmy, vďaka ktorej si budeme vážiť každú jednu šálku našej kávy. 

Pod značkou BEAN ´S FRIENDS nájdete v súčasnosti šesť farmárov zo štyroch kávových veľmocí sveta. Zelené kávovníkové zrná dovážame priamo z Indie, Mexika, Salvádoru a samozrejme aj Brazílie. Typickou chuťou brazílskych káv je príjemná horkosť s čokoládou či orieškami. Z desiatich rôznych odrôd, ktoré v súčasnosti nájdete pod brazílskymi farmármi na Slovensku ako značku BEAN´S FRIENDS si určite vyberie každý. Pestrosť chutí je zabezpečená pestovaním v rôznych nadmorských výškach či spôsobmi spracovania. Vďaka neustálej komunikácii medzi farmárom a našim pražiarom máme možnosť vám prinášať stále nové odrody so špecifickými chuťovými vlastnosťami, ktoré ohúria nielen ľudí z domácností, no najmä prevádzky, ktorým záleží na neustálom sa posúvaní vpred. 

Nenechajte si ujsť už čoskoro rozhovor  s našim dlhoročným priateľom a zakladateľom jedného z najväčších exportérov výberovej kávy priamo od malých farmárov z Brazílie, Edgardom Bressanim. Dozviete sa nielen to, prečo rád navštevuje Slovensko, ale aj to čo preňho znamená spolupráca sa farmármi či to ako pestovatelia kávy „idú z dobou“ a experimentujú nielen počas pestovania, ale najmä pri spracovaní jednotlivých druhov a odrôd.