Prvé augustové dni sa už každoročne roztrhne „marketingové“ vrece príspevkov o získaní prestížneho ocenenia v medzinárodne uznávanej súťaži Great Taste Awards. Avšak v tomto roku sa stalo niečo, čo prekvapilo aj tých najskúsenejších kávových kritikov. O celosvetový úspech sa postarala rodinná pražiareň zo Slovenska, a to naozaj netradične.
Great Taste Awards je súťaž s najväčším a najdôveryhodnejším akreditačným systémom potravín a nápojov na svete s pridanou hodnotou. Úspech v Great Taste Awards a najmä spätné väzby komisárov sú bránou k vzrušujúcim príležitostiam pre výrobcov potravín a samozrejme možnosť spotrebiteľov vybrať si to najlepšie, čo trh potravinárstva ponúka.
SÚŤAŽ GREAT TASTE NABERÁ NA POPULARITE
Každý rok sa navyšuje počet hodnotených potravín, s čím úzko súvisí aj potreba navyšovania komisárov z radov odborníkov. Kým v začiatkoch sa ich počet pohyboval na úrovni desiatok, dnes ich hodnotí viac ako päť stoviek. Ďalšia sezóna hodnotenia a udeľovania prestížneho ocenenia Great Taste Awards 2023 sa skončila. V tomto roku prešlo hodnotením viac ako 14 tisíc vzoriek potravín z celého sveta, avšak nie všetky potraviny dokážu ohúriť svojou kvalitou a chuťou. Ocenenie „zlatých hviezd“ získala v roku 2023 polovica z celkového počtu prihlásených produktov. Takmer 5 900 vzoriek z radov vín, muštov, medov, zmrzliny, čokolády a samozrejme kávy získalo ocenenie 1-, 2- alebo 3- hviezd.
KÁVA ZO SLOVENSKA ZABODOVALA AJ V TOMTO ROKU
Slovenskí pražiari holdujú účasti v medzinárodných súťažiach iba v posledných rokoch, avšak zaznamenávajú jeden úspech za druhým. Great Taste Award 2023 sa niesol v duchu viac ako 240 vzoriek káv od pražiarov z celého sveta. Slovensko sa zapísalo 15-timi vzorkami od 9-tich pražiarov.
Okrem toho, že káva zo Slovenska získala historicky prvý krát ocenenie troch hviezd, udialo sa niečo, čo by nikto nečakal. Dlhodobo podceňovaný druh Coffea Canephora, ktorý všetci familiárne nazývajú „robusta“ zabodoval nie ako doplnok obľúbených blendov, ale ako 100% druh so 100% odrodou. Slovensko, tak búra celosvetové mýty o „robuste“ ako menej kvalitnej káve.
COFFEE VERONIA OPÄŤ OHÚRILA MEDZINÁRODNÚ POROTU
Po minuloročnom úspechu rodinnej pražiarne kávy Coffee VERONIA, kedy spomedzi všetkých prihlásených slovenských pražiarní získala najvyššie dosiahnuté kávové skóre v podobe deviatich hviezd pre šesť produktov, sa kvalita pražiarne potvrdila aj v tomto roku. Tentokrát naša pražiareň stavila na známe slovné spojenie „risk je zisk“. Z dvoch zaslaných vzoriek na hodnotenie boli obe kávy 100% odrody z celosvetovo podceňovaného druhu Coffea Canephora. Aj keď len jedna z nich získala ocenenie, je to úspech nie len pre našu pražiareň, ale i svetovú kávovú kultúru.
Ocenenie vynikajúcej chuti, a teda jednej hviezdičky získala netradičná káva „CANEPHORA HEL FAMILY“, ktorá očarila odborníkov výraznou arómou, čistým chuťovým profilom s dlhotrvajúcou dochuťou, rovnomerným pražením a ako porota sama poznamenala, „pre „robustu“ je to veľmi nezvyčajná chuť a kvalita samotného zrna, považujeme túto kávu sa zaujímavú s vysokou kvalitnú“.
Canpehora Hell Family je 100% odrodou druhu Coffea Canephora pochádzajúca z Brazílie. Rodina Hel je štvrtou generáciou pestovateľov kávy na farme Nova Esperanca v regióne Matas de Rondônia. Venujú sa pestovaniu „Amazonskej Robusty“ s prvotriednou kvalitou, ktorá je podčiarknutá poctivým zberom tých najkvalitnejších plodov, špeciálnym spracovaním v podobe „dvadsaťdňovej“ fermentácie a starostlivosťou pri sušení na afrických sieťach. „Amazonská Robusta“ vyniká arómou vínneho koňaku s kakaovým podtónom, doplneného o sviežu dochuť papáje.
Okrem kvality zrna je potrebná aj kvalita vedomostí a zručností pri pražení či odporúčanej príprave. Vďaka dlhoročným skúsenostiam našej pražiarne a priamej komunikácie s pestovateľmi tejto špecifickej odrody sa podarilo porote dokázať, že aj aj „Robusta“ patrí do „siene“ tých najkvalitnejších káv.
A ako chutila degustátorom?
*CANEPHORA Hel Family/ príprava na filter
„Je to káva s opojným kvetinovým buketom podobným ružiam. V pozadí hrali horké tóny lieskového orecha a horkej čokolády, ktoré boli doplnené jemným nádychom koňaku s mierne korenistým záverom, pripomínajúcim škoricu“.
PREČO JE ZŚKANÉ OCENENIE TAKÉ VÝNIMOČNÉ
Kávu zo „100% arabiky“ pil už asi každý z nás. Ale, čo tak „100% canephora“? Bežne nájdeme ich kombinácie, avšak čistá chuť nám je známa iba v spojení s odrodami Coffea Arabica. Pri druhu Coffea Canephora ide o dlhodobo podceňovaný chuťový potenciál, ktorý bol až donedávna využívaný iba ako podpora marketingovo „nadradeného“ druhu Coffea Arabica. Coffea Canephora dnes ponúka viac ako len podpornú chuť. Pri pestovaní tohto druhého najrozšírenejšieho druhu kávovníka sa farmári začínajú hrať, experimentovať pri spracovaní, a tak bežne horká až zemitá „canephora“ môže získať nádych kvetov či byliniek.
„Tento rok sme nevsadili na istotu „blendov“ a 100% „arabík“ ako v minulom roku, kedy nám z ôsmich káv získalo „hviezdu kvality“ až šesť z nich. Vybrali sme sa náročnejšou cestou búrania mýtov tretej vlny, a to najmä z dôvodu, že každý farmár, bez ohľadu nato, aký druh alebo odrodu pestuje je pre nás dôležitý. Každý farmár je nenahraditeľnou súčasťou kvalitnej šálky kávy. Jeho práca je poctivá s cieľom uživiť nie len svoju rodinu, ale dať prácu desiatkám až stovkám zamestnancov. Vďaka úspechu našej „canephory“ v medzinárodnej súťaži sa potvrdili moje slová o tom, že ani druh kávovníka Coffea Canephora a jeho odrody nie sú menejcenné a zaslúžia si našu pozornosť.
Ako prvá pražiareň na Slovensku sme priniesli skutočné príbehy farmárov s poukázaním na dôležitosť ich práce a ich priamu podporu prostredníctvom „Direct Trade“ a edície káv Bean´s Friends. Vzťah s farmármi a navštevovanie ich fariem je dnes trend, ktorým sa uberajú viaceré slovenské pražiarne, ktoré si uvedomujú, že práve vďaka farmárom, je ich práca tým, čím je, hoci jedným dychom treba dodať, že nie každý pražiar si to vie aj pokorne priznať. Úspech našej „canephory – robusty“ je úspechom všetkých odrôd tohto druhu, ktoré, verím, aj vďaka tomuto hodnoteniu získajú na popularite nielen medzi slovenskými, ale i zahraničnými pražiarmi a kávičkármi.“. vyjadril svoj názor na úspech zakladateľ rodinnej pražiarne Coffee VERONIA, Oldřich Holiš
ČO JE GREAT TASTE AWARDS
Súťaž Great Taste Awards odštartovala v roku 1994. Najmä malí podnikatelia, výrobcovia a rodinné podniky museli začať spolupracovať, aby presvedčili spotrebiteľov, že vysokokvalitné a chutné potraviny je možné zabezpečiť iba poctivým prístupom, potrebnou kvalifikáciou a samozrejme z kvalitných surovín. Obľúbenosti súťaže po celom svete zodpovedá rapídne narastajúci počet prihlásených výrobkov či nápojov, ktoré v každom roku presahuje číslo 14 tisíc. Hodnotenie prebieha vo Veľkej Británii v mestách ako Londýn, Dublin, Dorset, Belfast, Harrogate a Tipperary.
Coffee VERONIA – BEAN´S FRIENDS nie je len káva, je to váš nový priateľ. Máte už „TOHO“ svojho priateľa aj vy?