Direct trade − priama podpora farmárov
„Pri hľadaní správneho prístupu ku kvalite som narazil na obzvlášť zaujímavý princíp obchodu DIRECT TRADE. Zistil som, že priamy kontakt s farmármi nie je o biznise, ale o úprimnom priateľstve a čestnom jednaní, kde viac ako zmluva platí slovo. Výhodou pre mňa ako pražiara v systéme DIRECT TRADE je skutočnosť, že môžem priblížiť farmu a farmára, od ktorého odoberám kávovníkové zrno, svojim zákazníkom a dať im záruku kvality a osobného prístupu. DIRECT TRADE je vzťah, ktorého výsadou je stabilita a úprimnosť. Pri tomto spôsobe obchodovania totiž nehľadím na kávovníkové zrno ako na komoditu, ale ako na jedinečný produkt priateľstva a poctivej práce.“
Oldřich Holiš, CEO Coffee Veronia
Čo je to výberová káva?
Každá kvalitná káva by mala mať svoj ,,rodný list“, v ktorom sa dozviete nielen to, odkiaľ pochádza,
ale aj ako boli spracované zrná, kto a kde ich dopestoval a samozrejme ako by mala chutiť,
o čom vám napovie chuťový profil, ktorý vytvárajú
aj samotné farmy. Takisto nemôžeme pri kvalite opomenúť ani tzv. cuppingové skóre.
Toto skóre kávam priraďujú profesionálni certifikovaní ochutnávači (Q-graders), ktorí postupujú podľa štandardizovaných hodnotiacich tabuliek. Ak káva získa nad 80 bodov v cuppingu, teda degustácii,
môže byť právom považovaná za výberovú.
Naše dobrodružné cesty do Brazílie
Kávovníkové farmy v Brazílii navštevujeme už niekoľko rokov. Prvý krát sme plantáže navštívili už v roku 2016. Za tie roky sme mali možnosť spoznať skvelých farmárov, ochutnať množstvo kvalitných káv a vidieť, aká tvrdá práca stojí za každou šálkou kávy. Za tie roky sme videli aj veľký posun, čo sa týka technológii, postupov, pestovania, ale aj v oblasti udržateľnosti. Naša posledná cesta bola na farmy Fazendas Dutra, ktoré nám veľmi prirástli k srdcu. Tieto farmy sú vedené už niekoľko rokov rodinou Dutrovcov, ktorá do tejto farmy vkladá všetko svoje úsilie.
Pestovanie kávy je v spojení s prírodou. Kávové plantáže sú vysadené medzi skalami, lesmi
a vodopádmi v dokonalej harmónii s prostredím. Vidieť tieto farmy nás len utvrdilo v tom, že obchodovať priamo z farmármi má naozaj zmysel.
Skutočné príbehy našich farmárov
Edgard Bressani
Krajina: BRAZÍLIA
„Za posledných 22 rokov bol môj život 100% venovaný výberovým druhom káv. Vyštudoval som právo, obchod, marketing a žurnalistiku. Študoval som aj za diplomata a po tom, čo som sa vzdal kariéry na ministerstve zahraničných vecí, som sa stal skutočným „ambasádorom“ brazílskej výberovej kávy. Založil som Latitudes Brazilian Coffees, brazílsku exportnú spoločnosť s rozmanitou ponukou a sprostredkovávam predaj vo viac ako 30 krajinách. Som tiež prezidentom brazílskej asociácie výberových káv z Alta Mogiana regiónu a kávový veľvyslanec pre Robusta Amazonico.“
B. B. Deepak Chengappa
Krajina: INDIA
„Naša farma Palthope bola založená v roku 1935. Špecializujeme sa na pestovanie kávovníkov rastúcich v tieni. Hlavné odrody, ktoré pestujeme sú Old Paradenia a CxR, ktoré spracúvame suchou aj mokrou metódou. V chuti našich káv najviac prevažujú tóny muškátového orecha a korenia.“
Tomas Edelmann Blass
Krajina: MEXIKO
„V roku 1888 prijal Arthur Edelmann z Perlebergu pozvanie od mexickej vlády, aby v oblasti Soconusco vytvoril pracovné miesta. Založil tu farmu Finca Hamburgo, ktorú dnes vediem ja, ako jeho priamy potomok. Produkujeme výnimočnú kávu so sviežimi citrusovými tónmi. Naše kávy sú typické mokrým spracovaním s výraznými ovocnými tónmi a sviežou chuťou„
Jacob Mammen
Krajina: INDIA
„Príbeh Badry sa začal v roku 1943, keď naša rodina začala kultivovať niektoré z indických najlepších tieňovo rastúcich kávovníkov. Náš príbeh je o dedičstve, starostlivosti, tradičných metódach, úcte k prírode a k ľuďom, ktorí pre nás pracujú. Naša káva rastie v tieni, je ručne zbieraná a sušená na slnku s chuťou typickou pre túto lokalitu a výraznou šťavnatosťou.“
Andrés Quintanilla
Krajina: SALVADOR
„V roku 1924 môj pradedo Amalia de Quintanilla kúpil 56 hektárov pôdy a vytvoril kávovníkovú farmu v pohorí Cacahuatique v Salvadore. Túto farmu teda náš rod vedie 4. generácie. Ku káve ma teda viaže špeciálne puto a pocit zodpovednosti. Ale svoju prácu milujem. „
Walter Cesar a Ednilson Alves Dutra
Krajina: BRAZÍLIA
„V roku 1999 sme s bratom zdedili 300-hektárovú plantáž a tým sme prevzali zodpovednosť za naše rodinné dedičstvo. Dnes sa nám rozrástla až na 1000 hektárov. Našu kávu spracúvame tak, aby mala prirodzenú sladkosť a veľmi balancovanú chuť s prevahou ovocných tónov.„
Luiz Roberto Saldanha Rodrigues
Krajina: BRAZÍLIA
Patrí medzi spoluzakladateľov spoločnosti Capricornio Coffees. Spolu so svojou manželkou vlastní farmu Fazenda California, nachádzajúcu sa v meste Jacarezinho v brazílskom štáte Parana. Začiatky farmy boli veľmi náročné, nakoľko plantáž bola v zúboženom stave bez náznaku života. Vďaka láske ku káve sa im podarilo plantáž rýchlo postaviť na nohy a v súčasnosti patrí medzí najväčšie v rámci štátu Parana.
Carolina Tiney Atalla
Krajina: BRAZÍLIA
So svojou mamou vlastní farmu Fazenda Bananal, ktorá sa nachádza v brazílskom štáte Sao Paulo v regióne Sorocabana. Je štvrtou generáciou rodu Atalla, ktorá káve zasvätila celý svoj život. Dôkazom toho je aj múzeum ich rodiny plné starého náčinia, hračiek, fotiek a ďalších spomienkových predmetov.
Flavia Saldanha Rodriguez
Krajina: BRAZÍLIA
Spolu so svojím manželom Luziom Saldanha Rodriguezom vlastní farmu Fazenda California, nachádzajúcu sa v meste Jacarezinho v brazílskom štáte Parana. Začiatky farmy boli veľmi náročné, ale súčasnosti patrí medzí najväčšie v rámci štátu Parana.
Maria Helena Dumont Adams
Krajina: BRAZÍLIA
Farma Fazenda Morada da Prata, nachádzajúca sa v brazílskom štáte Sao Paulo a v regióne Alta Mogiana má viac ako 140 ročnú tradíciu. Maria Helena je treťou generáciou, na ktorej je závislých viac ako 100 zamestnancov. V čase zberov počet zamestnancov narastá až na 500. Farmu vedie spolu so svojím synom.
Eloir I. Nogueira de Souza
Krajina: BRAZÍLIA
Brazílsky štát Paraná sa nachádza v regióne Norte Pioneiro a je domov farmy Sítio São Luiz. Eloir bola prvou farmárkou, ktorej káva vyhrala súťaž kvality v meste Paraná. Táto skutočnosť, že sa podarilo prvý krát dopestovať vysokú kvalitu kávy žene, primäla aj ostatné farmárky k odvahe a inováciám na svojich farmách.