Osie hniezda a cappuccino = ideálna kombinácia na poobedňajšie mlsanie. Väčšinou si pochutnávame na tejto pochúťke v podobe škoricovej rolky. Vedeli ste, že si tento recept môžete upraviť na kávový recept?
INGREDIENCIE:
Cesto:
- 80 g masla
- 160 ml mlieka
- 200 ml vody
- 620 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 5 g soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 balíček sušeného droždia
Náplň:
- 100 g masla
- cukor
- čerstvo mletá káva
- mletá škorica
POSTUP:
Krok 1.
Ako prvé si pripravíme falošný kvások – dáme mlieko a 100 g múky spoločne s cukrom a droždím do nádoby, poriadne premiešame a necháme odpočívať aspoň 10 minút, aby sme videli bubliny a aktivitu droždia.
Krok 2.
Potom pridáme ostatné suroviny a dáme miešať do stroja. Cesto by malo mať hladkú textúru a môže sa jemne lepiť. Necháme ho 1 hodinu vykysnúť na teplom mieste.
Krok 3.
Keď máme cesto vykysnuté, tak si ho rozprestrieme na doske alebo stole na približnú hrúbku 1 až 2 cm.
Krok 4.
Maslo dáme roztopiť, pridáme doň cukor a čerstvo mletú kávu a škoricu podľa chuti.
Krok 5.
Na vyvaľkané cesto pridáme náplň a rozotrieme ju po celom ceste. Vynecháme kúsok od okraja, aby sme potom cesto mohli zalepiť a neotváralo sa. Potom cesto rolujeme od strany s náplňou a vznikne nám niečo ako roláda.
Krok 6.
Roládu nakrájame na pásiky asi 3 cm hrubé a dáme na plech, na ktorom je papier na pečenie. Hniezda trošku pritlačíme, aby neboli úplne hrubé, a ak by sa nám pokazil tvar, pri prenášaní tvarujeme rukou.
Krok 7.
Necháme kysnúť na plechu asi 30 min a potom môžeme dať do rúry, ktorá je vyhriata na 220°C. Kto má chuť, môže osie hniezda poliať domácou polevou (Do nádoby si dáme práškový cukor a troška mlieka, premiešame a je hotová, môžeme polievať. Ja do nej dávam aj troška vanilky). Vôňu kávy je cítiť po celom dome. ♥ Dobrú chuť.
Recept na voňavé osie hniezda pripravil Jozef Vivodík.
Viac informácii o Jožkovi a jeho úspechoch v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja nájdete na stránkach Nového času.
© fotografie: Kjartan Einarsson – www.unsplash.com, Jozef Vivodík.