Preklad umenia Latte art znamená: ,, umenie mlieka“ a opisuje znalosti baristov v kreslení mliečnou penou do kvalitne pripraveného espressa.
Kvalitný Latte art závisí aj od kvality speneného mlieka. Potrebujeme sa dopracovať k mlieku, vďaka ktorému vyčaríme úsmev našim zákazníkom a dotvoríme chuť kávovo mliečnych nápojov. Mliečna pena sa tvorí , keď sa mliečne bielkoviny zmiešajú so vzduchom. Okrem celkovej techniky speňovania musíme dbať aj na správnu teplotu mlieka, ktorá sa pohybuje od 55°C do 70°C. Teplota je dôležitá nielen kvôli chuti výsledného kávovo mliečneho nápoja, ale i konzistencii speneného mlieka. Prehriate mlieka majú prevažne redšiu hustotu a samotný nápoj tak nemá takmer žiadnu mikropenu a ani vysnívaný obrázok.
Ak pripravujeme súčasne dva a viac kávovo mliečnych nápojov je nevyhnutnou súčasťou našej práce, tzv. technika dvoch kanvičiek. Je to najmä z dôvodu rovnomerného rozloženia hustoty správne speneného mlieka.
Ako už sme zvládli techniku speňovania a spenené mlieko naozaj vyzerá ako krém môžeme sa vrhnúť na ďalší level. Poznáme dve základné techniky:
- Liatie – o tejto technike hovoríme, ak je Latte art vytvorený pomocou správne napeneného mlieka naliateho priamo z kanvičky do espressa.
- Kreslenie – ihneď ako ste zvládli základné vzory, môžete začať s dokresľovaním. Najčastejšie sa dokresľuje pomocou špeciálnych baristických pier, no ide to aj bez nich. K tomu však potrebujete roky tréningu a veľa trpezlivosti.
Baristi neustále prinášajú nové trendy v tom, ako čo najkreatívnejšie zaujať svojich zákazníkov. Vznikol tak moderný Latte art, ktorý okrem náročných i menej náročných vzorov hrá aj farbami.
Moderný Latte art – počas kreslenia za používajú potravinárske farby, či rôzne topingy, pomocou ktorých dokáže, kresliť aj menej skúsený barista. Dôležité je však to, aby toping bol bez príchute. Zákazník si tak môže vychutnať naozaj kávu a nie čokoládu, či vanilku s mliekom.
Na to aby ste mohli kresliť do kávy nepotrebujete mať umelecké sklony. Stačí dodržať jednotlivé postupy a vytrvalo trénovať vždy keď to je možné. Kresliť sa nenaučíte za deň ani za dva, avšak jeden základný vzor od ktorého sa všetko odvíja zvládnete za pár hodín, niektorí možno aj za pár minút. Základný vzor Latte art, Classic Cappuccino.
Všetky vzory, ktoré ste už nakreslili, alebo sa len chystáte majú spoločný základ – správne spenené mlieko. Pripraviť si to pravé, krémové môžete aj v pohodlí domova.
SPEŇOVANIE MLIEKA DOMA
Ak si chcete vytvoriť krémove mlieko doma, pomôcť vám môžu malé ručné napeňovače. My vám ponúkame prípravu mlieka pomocou zariadenia French Press. Vďaka správnej teplote mlieka, ktorá by v tomto prípade mala byť aspoň 70°C a rýchlych pohybov vrchnej časti French Pressu, dosiahnete bohatý mliečny krém, ktorý plnohodnotne doplní vašu šálku kávy v pohodlí domova.
- Mlieko si zohrejeme minimálne na 70°C
- Nahrejeme si French Press horúcou vodou aby nám po preliatí mlieko rýchlo nevychladlo
- Prelejeme zohriate mlieko do French Pressu
- Nasadíme vrchnú časť (filtračné sito)
- Rýchlymi pohybmi smerom zhora nadol a opačne mútime mlieko až kým sa jeho objem zdvojnásobí
- Spenené mlieko vo French Presse premiešam krúživými pohybmi
- Premiešané mlieko pomaly prilievam do pripravenej kávy
V prípade, že sa radi hráte a chcete skúsiť aj kresliť pomocou takéhoto mlieka, odporúčame si časť krémového mlieka odliať aby sa jeho konzistencia zriedila. Taktiež je potrebné vytvárať Latte art pomocou na to určenej kanvičky, do ktorej je vhodné si takto pripravené mlieko preliať.
Autor: Nikoleta Šalmíková, Academy of Coffee