Pre koho je teda určená?
Na Slovensku je viacero menších, ale aj väčších pražiarní, ktorí svoju prácu vykonávajú s najlepším svedomím a vedomím s cieľom uspokojiť chuťové poháriky svojich zákazníkov. Už dlhodobo sledujeme trend rozdeľovania slovenských pražiarov, ale aj ich konzumentov na „moderných“ a „zastaralých“, prípadne ako uvádza sám majiteľ „blogu o káve“ pri káve Powerlogy, „konzervatívnej, starej školy“.
Každý z pražiarov má vlastné „know how“, každý má iné skúsenosti, iné zručnosti avšak jeden cieľ – prinášať ľudom chutnú a kvalitnú kávu. O tom či je chutná však rozhodujú v prvom rade zákazníci a jediným znakom kvality chuti je počet spokojných zákazníkov. Hrať sa na modernú pražiareň s cieľom „zhejtovať“ tých, ktorí sú na trhu s kávou oveľa dlhšie či robia pre kultúru kávy viac ako len predaj kávy s „moderným“ prístupom je podľa nášho názoru neprofesionálne. Byť moderný neznamená byť lepší. Inakosť v pražení prináša rozmanitosť chutí napríklad aj tej istej kávy. Avšak, ktoré praženie je lepšie z pohľadu chuti, rozhodnú iba ľudia. Ktoré je lepšie z pohľadu zdravia rozhodnú laboratórne testy a výskumy, ktoré naša pražiareň prinesie už čoskoro.
Powerlogy, zdravá BIO káva pre každého
Powerlogy je značka, ktorá prináša kávovníkové zrná BIO kvality, avšak nevznikla zo dňa na deň. Dlhodobý proces hľadania kávovníkových zŕn s jasne nastavenými pravidlami a štandardami kvality nielen samotného zrná, ale i prístupu pri jeho pestovaní, zberoch či spracovaniach a samozrejme vyladeného praženia podľa chuti ich zákazníkov sú znakom pre „dlhodobý výskum, vývoj a testovanie“, vďaka čomu môžu priniesť ich zákazníkom presne to, čo chcú.
Hoci podľa autora blogu sa poukazuje primárne na šarlatánstvo a klamanie zákazníka, praženie danej kávy prebieha v našej pražiarni za prísnych štandardov nielen praženia ale aj skladovania špeciálne určených pre organické kávy BIO kvality. Uvedené štandardy sú podložené priamo inštitúciami určenými na dovoz a spracovanie organických surovín v bio kvalite. Oficiálne certifikácie a pravidelné kontroly zo strany najvyšších kontrolných inštitúcii zamerané nielen na dodržiavanie všetkých pravidiel, ale aj výslednej kvality chuti je znakom, že káva Powerlogy Organic Coffee Single Farm je vo výsledku, upražených kávovníkových zŕn iná ako ostatné kávy pražené v našej pražiarni.
Zrná
Podľa „hodnotiteľa“ sa v káve objavujú rôzne defekty, ktoré však neboli fyzicky ukázané a vysvetlené. Jednalo sa o defekt zlomeného zrna, defekt spáleného zrna, prípadne kamienkov v zrnách, pretože nie je defekt ako defekt a neznamená automaticky jedno poškodené zrno jeden defekt. Hodnotenie defektov sa určuje podľa špeciálnych vzorcov a konkrétnych vád zŕn. Každá káva obsahuje defekty, rozdiel je len v ich percentuálnom pomere na danú vzorku, podľa čoho je možné relevantne určiť kvalitu danej kávy aj z tohto hľadiska.
Praženie
Praženie sa podľa názoru autora blogu „nechytá na medium roast zo sveta výberovej kávy, avšak nikde v prípade kávy Powerlogy Coffee Organic Coffee sa neuvádza, že sa jedná o výberovú kávu. Praženie medium roast je štýl praženia, pri ktorom je káva vhodná ako na epresso tak i na filter, avšak pri správnom postupe prípravy. Medium roast v jednoduchosti definuje svetlo hnedá, rovnomerná farba kávovníkových zŕn bez mastného povlaku a čiernych fľakov. Medium roast umožňuje konzumentom nachádzať v káve široké spektrum chutí od sviežeho ovocia, cez oriešky až po horkú čokoládu, všetko však v závislosti od zvolenej prípravy a jej správneho postupu.
Fakt, ktorý nás ako dlhoročnú pražiareň zaujal najviac je vyjadrenie „anonymného pražiara“ ktorý tvrdí, že všetko čo je pražené 17 minút je spálené. Ak si „pražiar v anonymite“ stojí za svojím a má k tomu odborné vysvetlenie nie len pocit „idem z dobou“ jeho anonymita je zbytočná. Každý z pražiarov má vlastné „know how“, každý má iné skúsenosti, iné zručnosti avšak jeden cieľ – prinášať ľudom chutnú a kvalitnú kávu. O tom či je káva chutná však rozhodujú v prvom rade zákazníci a jediným znakom kvality chutí je počet spokojných zákazníkov.
Pomalé praženie neznamená spáliť chuť kávy na uhol
Autor blogu je pravdepodobne aj dlhoročným pražiarom, ktorý vie, že ak sa kávovníkové zrná pražia pomaly pri vysokej teplote chuť sa prepaľuje. Ak sa však praží pomaly s dodržaním všetkých základných procesov praženia ako homogenizácia, sušenie a podobne s postupným zvyšovaním teploty, výsledná chuť kávy dokáže byť plnšia s rôznorodým chuťovým profilom. V našej pražiarni Coffee VERONIA pražíme viaceré kávy pomaly s pravidelnou kontrolou vizuálnej i aromatickej stránky zŕn. Dovážame kávovníkové zrná z celého sveta a aj priamo od farmárov. Komoditné kávy, vysoko výberové kávy, microloty i organické kávy v bio kvalite. Všetky druhy aj odrody majú osobitný prístup počas praženia a väčšina z nich sa praží „pomaly“ čo však pri každej vytvára úplne odlišné chuťové profily. Čokoládová Brazília, dymová Cuba, korenistá India či kávy s výrazným nádychom citrusových plodov, lesného ovocia a byliniek v špeciálne fermentovaných odrodách priamo od farmárov prináša naozaj pestrý výber aromatických i chuťových vlastnosti „pomalého praženia“. Napriek tomu naši zákazníci nemajú pocit, že káva z našej pražiarne je priemerná alebo zlá, dôkazom čoho je náš nový prírastok, pražiaca linka s kapacitou 90kg. Podľa „moderných“ pražiarní sme asi „zastaralý“ avšak s modernou technológiou a prístupom k zákazníkovi „ideme s dobou“.
Aróma a Cupping
Po aromatickej i chuťovej stránke „hodnotiteľov“ nijako káva Powerlogy Organic Coffee neoslovila, ba dokonca podľa ich slov „za horúca ma nepríjemnú horkú dochuť. Chuť je subjektívny názor. Každý z nás cíti a aj vyhľadáva v káve niečo iné. To, ako káva chutí však nezávisí iba od praženia, ale najmä od prípravy a aj spôsobe degustovania. Existujú špecializované školenia, ktoré z bežných ochutnávačov robia oficiálnych degustátorov, ktorívedia presne aké pravidlá treba pri degustovaní a hodnotení dodržiavať podľa celosvetovo uznávaných štandardov. Špeciálne školení degustátori na základe dodaných informácii o danej káve dokážu zvoliť postup prípravy tak, aby z danej kávy i praženia dosiahli maximum. Ak „hodnotitelia“ v blogu uvádzajú nevýraznú arómu s čajovou chuťou, chyba mohla nastať medzi mlynčekom a kávovarom (u človeka, ktorý danú kávu pripravil).
Pri tvorení profilu praženia uvedenej kávy, káva prešla viacerými postupmi a metódami prípravy, pri ktorých bola suchá aróma výrazná po ovocí. Po zaliatí sa suchá aróma ovocia premenila na arómu ovocia v čokoláde, ktorá sa následne potvrdila už pro prvom sŕknutí. Celkový balance chutí bol vyvážený s nádychom čokolády a fíg s plným telom a v prípade espressa bohatou krémou. Na základe toho vznikla odporúčaná príprava AeroPress ale i vhodnosť danej kávy do domácich kávovarov. Ak teda „recenzenti“ nevedeli vyladiť chuť kávy správnou prípravou, mohli si presný recept na danú prípravu vyžiadať priamo od majiteľa značky Powerlogy podobne tak ako pri iných, preferovanejších značkách, ktoré boli na uvedenom blogu recenzované.
Objektívnosť uverejnenej recenzie Powerlogy
Po prečítaní si viacerých recenzii sme názoru, že cieľom „blogu o káve“ je preferovať primárne malé pražiarne s výberovou kávou a svetlým pražením, pri ktorých je recenzia obšírnejšie a najmä „kvetnatejšie“ opísaná s cieľom vyzdvihnúť danú kávu. Bežné kávy, aj keď vysoko kvalitné a v niektorých prípadoch aj priamo od farmárov sú pre recenzentov tohto blogu len stratou času, a degustujú ich primárne len preto, že ich ľudia o to požiadajú, Nebudeme tvrdiť, že to tak je, ale nebudeme tvrdiť ani, že to tak nie je 😊
Záver
Ako pražiareň s dlhoročnými skúsenosťami, ktorá sa venuje nielen praženiu vlastnej značky kávy, ale aj vytváraniu zmesí pre zákazníkov neustále degustujeme kávy s rôznymi stupňami praženia i na rôzne spôsoby prípravy (espresso, cappuccino, filter, brazílsky cupping…). Stojíme si za názorom, že aj stredne pražené kávy dokážu ponúknuť široké spektrum aróm a chutí, avšak musia byť správne pripravené. Káva zo Salvádoru sa pri strednom pražení vyznačujú nielen arómou pražených orechou a nulovou aciditou, ale aj plným telom s nádychom horkého kakaa, karamelu či bielej čokolády a fíg.
Čim ďalej tým viac, ľudia nakupujú zo slovenských pražiarní, čo je aj cieľom blogu. Tento fakt vnímame veľmi pozitívne a úprimne sa z neho tešíme avšak mala by byť zachovaná aj rovnosť štýlu hodnotenia. Netvrdíme, že každá káva má mať výborné výsledky, avšak pri každej káve by sa malo zameriavať na využitie jej maximálneho potenciálu prostredníctvom viacerých príprav a receptov.
Káva, ktorá je hodnotená výhradne negatívne s nadpisom „šarlatánstva“ a získa punc nudnej arómy či chuti, môže bežného konzumenta odradiť od jej kúpy a následne vytvorenia si vlastného názoru.
„Čím viac nepriateľov tým viac slávy“ aj to sú slová autora recenzii a majiteľa blogu. Cieľom by však malo byť spájanie ľudí pre chutnú šálku kávy a keďže každému chutí niečo iné, nielen recenzia Powerlogy, ale aj ostatné by mali byť viac zameraná na hľadanie vhodných receptov pre rôzne prípravy, aby keď sa už zákazník rozhodne podporiť danú značku a slovenského pražiara, vedel akými rôznymi prípravami si môže danú kávu pripraviť a čo mu dané prípravy môžu priniesť.