Mnohí z nás pijú kávu 3- až 4-krát denne, avšak nikdy sa nezamýšľali nad tým, odkiaľ káva pochádza či cez koľko rúk musela prejsť, aby sa dostala k nám. Práve preto sme sa rozhodli predstaviť vám skutočný kávový svet, kde je káva viac ako káva – Bean´s Friends. Priateľom farmárov môže byť naozaj každý.
ŤAŽKÁ PRÁCA FARMÁROV A BUDÚCNOSŤ KÁVOVNÍKOVÝCH PLANTÁŽÍ
To, že si ráno alebo po dobrom obede pripravíme kávu, je pre nás príjemná samozrejmosť. Pre jej pestovateľov to však až taká samozrejmosť nie je, a to najmä v dôsledku klimatických zmien či množstva škodcov a ochorení samotných kávovníkov.
Práca každého jedného pestovateľa je náročná, no väčšina z nich ju berie ako poslanie. Prijatím tohto poslania sa zaviazali produkovať najkvalitnejšie kávovníkové zrno, no najmä poskytovať domov, prácu a živobytie stovkám ich pracovníkov.
Práve preto sa rodinná certifikovaná BIO pražiareň kávovníkových zŕn Coffee VERONIA rozhodla pomáhať nielen priamo ľudom zo sveta kávy, ale i gastronomickým prevádzkam na Slovensku a v zahraničí.
Praženiu kávovníkových zŕn sa majiteľ Oldřich Holiš venuje viac ako 20 rokov a práve vďaka systému DIRECT TRADE, teda priameho obchodu s pestovateľmi kávy, si uvedomil, že predaj kávy a kávovníkového zrna nie je len o biznise a obchode, ale je v prvom rade o dôvere a priateľstve.
VIAC AKO KÁVA – BEAN´S FRIENDS
Už samotný názov káv BEAN’S FRIENDS vypovedá o priateľstve medzi pestovateľom a samotným pražiarom. Vďaka priamemu kontaktu pestovateľ presne vie, ako má postupovať pri pestovaní kávovníkov, zbere alebo spracovaní samotných kávovníkových čerešní a zŕn, aby jeho kávy mali chuťový profil podľa požiadaviek samotného pražiara. Pražiar na druhej strane má tak záruku konštantnej kvality zŕn, ktorú môže garantovať svojim odberateľom.
Najdôležitejšou súčasťou kávového trojuholníka – pestovateľ, pražiar a odberateľ, je silný príbeh samotnej farmy, vďaka ktorej si budeme vážiť každú jednu šálku našej kávy.
NAŠI FARMÁRI
Pod značkou BEAN’S FRIENDS nájdete v súčasnosti šesť farmárov zo štyroch kávových veľmocí sveta. Zelené kávovníkové zrná dovážame priamo z Indie, Mexika, Salvadoru a Brazílie. Každá z týchto fariem produkuje výberové kávy, známe aj menej známe odrody.
Naším cieľom je vďaka našim priateľom z celého sveta prinášať zákazníkom, gastronomickým prevádzkam i iným pražiarom kávu inak, ako ju poznali doteraz. Rôzne poveternostné podmienky, nadmorské výšky pri pestovaní i samotná kultúra danej krajiny ovplyvňuje špecifickú chuť jednotlivých káv.
NÁŠ PRIATEĽ EDGARD BRESSANI
Medzi najväčších producentov kávy patrí Brazília. Typickou chuťou brazílskych káv je príjemná horkosť s čokoládou či orieškami. O tomto chuťovom profile sme sa presvedčili priamo na farmách v Brazílii, ktoré zastrešuje náš priateľ Edgard Bressani.
Edgard Bressani je jedným z troch majiteľov najväčšej spoločnosti Capricornio Coffees, ktorá zastrešuje 350 malých farmárov z Brazílie produkujúcich Specialty Grade Coffee – teda výberové kávy. Z desiatich rôznych odrôd, ktoré v súčasnosti nájdete pod týmto farmárom na Slovensku ako značku BEAN’S FRIENDS, si určite vyberie každý.
Pestrosť chutí je zabezpečená pestovaním v rôznych nadmorských výškach či spôsobmi spracovania. Vďaka neustálej komunikácii medzi farmárom a naším pražiarom máme možnosť Vám prinášať stále nové odrody so špecifickými chuťovými vlastnosťami, ktoré ohúria nielen ľudí z domácností, no najmä prevádzky, ktorým záleží na neustálom sa posúvaní sa vpred.
Staňte sa aj vy človekom alebo samotnou prevádzkou, ktorá si hrdo môže povedať: ,,Sme iní ako ostatní!” Mať jedinečný koncept kaviarne BEAN’S FRIENDS či jedného z farmárov len tak doma je príležitosť objavovať v sebe nové zážitky z pitia kávy, ktoré následne veľmi rýchlo prenesiete na svojich hostí doma či zákazníkov vašej prevádzky, ktorí sa k vám radi a pravidelne budú vracať.
Každá káva však dokáže chutiť zle aj dobre, všetko záleží na zručnostiach človeka za kávovarom. Správnou prípravou kávy vzdávate úctu samotnému pestovateľovi a takisto aj pražiarovi. Keďže naša pražiareň pripravuje pre svojich zákazníkov kvalitnú kávu podľa ich predstáv, je našou prioritou aby sa daná kvalita preniesla aj do samotnej šálky. Vyškolením personálu naša spolupráca s gastronomickými prevádzkami len začína. Baristom sa môže stať každý. Stačí len chcieť.
Je jedno, či ste kávový nadšenec, majiteľ nejakého podniku či pražiar, ktorý sa rád hrá. Kávy BEAN’S FRIENDS dovážané priamo od farmárov sú pre každého! Ich skutočné príbehy, nezabudnuteľné chute rôznych odrôd vysokokvalitných káv za dostupné ceny, školenia a doplnkové prednášky so zážitkovými kávovými workshopmi sú len zlomkom toho, čo môžete získať po vstupe do našej veľkej kávovej rodiny.
Viac informácií o prednáškach, cuppingoch a workshopoch nájdete na: Academy of Coffee
© fotografie: Danny Pang Photo, Academy of Coffee, Coffee VERONIA